Oracle Analytics: Strojno učenje in poslovni uporabniki

Strojno učenje in poslovni uporabniki

Vabimo vas, da se udeležite spletne delavnice iz serije Oracle Analytics: Strojno učenje in poslovni uporabniki, ki ga organiziramo skupaj s podjetjem Qubix.

Spletna delavnica bo v četrtek, 20. maja, s pričetkom ob 11. uri.

Strojno učenje in poslovni uporabniki


Ključen element obogatene (“augmented”) analitike je strojno učenje. Le-to je vgrajeno v posamezne funkcionalnosti orodij za poslovno analitiko in omogoča samopostrežno in avtomatizirano obogatitev izvornih podatkov ter posledično izboljšanje kvalitete poslovnih odločitev.


Tradicionalno je uporaba strojnega učenja v domeni podatkovnega znanstvenika (“data scientist”). Slednji razpolaga s poglobljenim znanjem po metodah in algoritmih strojnega učenja ter stremi k najbolj optimalni pripravi modelov strojnega učenja, ki jih potem uporabimo za različne napovedi trendov, segmentacijo strank in podobno. Ker običajno proces strojnega učenja traja dalj časa, lahko tudi nekaj tednov, je podatkovni znanstvenik precej »redka vrsta«. Poslovni uporabniki potrebujejo rezultate hitro in pogosto nimajo časa čakati, da pridejo na vrsto.


Samo po sebi se postavljajo vprašanja:

  • Ali je mogoče skrajšati čas »čakanja«?

  • Ali je mogoče poslovnim uporabnikom dati orodja, s katerimi lahko sami pripravijo lastne, mogoče ne najbolj optimalne modele strojnega učenja, ki jih lahko hitro uporabijo?

  • Kakšen je "trade-off"?


V osnovi je odgovor na zgornja vprašanja pozitiven, vendar je potrebno vedeti, da ni vse samo v algoritmih strojnega učenja. Če pogledamo proces strojnega učenja vidimo, da je zelo pomembna priprava podatkov, pa še kaj drugega.


Na delavnici Strojno učenje in poslovni uporabniki si bomo ogledali le nekaj dejanskih primerov, kjer lahko poslovni uporabnik uporabi algoritme strojnega učenja, in tudi kakšne možnosti so mu na voljo za celoten proces strojnega učenja ter kako lahko le-te uporabi samostojno, brez vključevanja podatkovnih znanstvenikov in drugih IT strokovnjakov. Hkrati pa si bomo pogledali tudi scenarije in primere, ko so podatkovni znanstveniki na voljo in možnosti, kako rezultate njihovega dela prav tako uporabimo v poslovnih analizah.

Delavnico bo izvedel Žiga Vaupot, Oracle ACE, direktor Qubix Slovenija in svetovalec za poslovno analitiko.

Delavnica bo predvidoma trajala 90 minut. Potekala bo z uporabo platforme Zoom in je brezplačna, vendar je potrebna predhodna prijava. Prijavite se preko spletnega obrazca, po potrditvi prijave boste na spletni naslov prejeli sporočilo z dodatnimi navodili za prijavo.

Za dodatne informacije kontaktirajte go. Matejo Kozamurnik, mateja.kozamurnik@qubix.com.